12 februari 2007

Detta är inte guds hus



Jaktfalken på Söderslätt har valt en av de mest udda lokalerna i området som sittpinne. Maglarps nya kyrka, som började byggas för prick 100 år sen, är avsakraliserad, om jag har fattat rätt som en av ytterst få kyrkor i landet. I maj förra året kom biskopen Christina Odenberg på besök. Hon satte på sig en blå hjälm, genomförde en ceremoni och när hon steg ut på trappan var kyrkan inte längre guds hus.
Om man tar en snabb koll på hur bygget ser ut är det inte svårt att fatta varför beslutet har tagits om rivning (det blir den andra kyrkan som rivs i Sverige nånsin). Tegelstenarna lossnar och trillar ner eftersom bruket inte klarar den salta och fuktiga havsluften. Istället för frälsning riskerade eventuella besökare en skallfraktur, församlingen hade inte råd att renovera kyrkan och i juni 2005 tog Regeringsrätten beslut om att kyrkan får rivas. Det är ännu inte bestämt när det ska bli av.

Om man nu inte använder kyrkan som tempel så är det mycket trevligt av jaktfalken att hitta ett annat användningsområde, tycker jag. Ola har här också en chans att förverkliga sin 116:e dagdröm, även om jag misstänker att byborna ringer snuten om han och alla de andra sångarna tar sig in i den tillbommade kyrkan. Och så vore det trist om världshistoriens enda proggallsång i en kyrka skulle sluta med att nån fick en avsakraliserad tegelsten i skallen.

Falken var precis så trevlig och stöddig som bilden ovan visar. Sen blev det mer sekundärsluskeri för hela slanten. 2 nya februariarter blev det på världens tråkigaste fågellokal: Albäcksskogen, som just nu är en av Sveriges bästa platser för den som vill kombinera ljudet och åsynen av brandkronad kungsfågel med doften av 24 meter långa polska långtradare.

Inga kommentarer: