06 februari 2007

Hur många råttor finns det?

En ganska slitsam dag slutade med en inte särskilt trevlig djurobs: en 20-centimetersråtta kutade rakt över Föreningsgatan när jag körde hem från jobbet, vid kyrkogården.
Jag såg i Sydsvenskan att den gamla "sanningen" om att det finns lika många råttor som människor i en normal svensk stad inte stämmer och att det kanske finns 8000 råttor i Malmö. Det är inte särskilt många och med tanke på att de är nattaktiva och bor under jord ser jag dem lite för ofta - alltid nattetid (mitt jobb hjälper till där) och på olika ställen. Mellan tummen och pekfingret har jag nog i snitt en nära-gnagar-upplevelse per månad, flest under vinterhalvåret.
Störst var den jag och Billy Butt såg på gården vid Olas och Lassmans kräftskiva i höstas. Den som skrämde mest skit ur mig var den som satt mitt emellan två containrar som jag genade mellan för nåt år sen (skulle tro att vi blev ungefär lika rädda). Äckligast var de två mosade bakbenen med vidhängande mosad svans som låg mitt på Hantverkaregatan för två somrar sen.
Det kanske bara är jag som är blödig, eller är det gott om råttor i Malmö? Det känns som om 8000 är en alldeles för låg siffra, fast det är lite svårt att avgöra hur vettig den är egentligen.

13 kommentarer:

Unknown sa...

Själv har jag aldrig sett en råtta bra! Genom de 21 åren jag levt har jag sett de mest fantastiska fåglar, från såväl Asien som Amerika. Jag har sett ormar, rävar, älgar, hjortar, vildsvin, sälar, tumlare, minkar, grävlingar, sorkar, näbbmöss, skogsmöss, fladdermöss, vesslor, hermeliner, ja till och med bäver. Men ALDRIG har jag sett en råtta bra. Jag har totalt 3 obsar: 1 ex Fricksgatan, Malmö för många år sedan (slank mycket hastigt iväg), 1 ex Parentesen, Lund (hann knappt se svansen på den) samt 1 ex död (roadkill) vid Hamburgarsjön utanför Skövde i somras. Min fråga är således: HUR GÖR MAN?

Anonym sa...

Jag hade två råttobsar bara härom veckan. Den ena var vid en återvinningsstation på väg till Erika. Den råttan blev skraj o stack. Den andra däremot satt på Ängelholmsgatan och jag kunde långsamt närma mig den för en närstudie. Vid någon meters avstånd fattade den att något var på gång, varpå den vände på tassen och slank, med långsvansen efter sig, in under en bil. Kaj, om du fixar en fin rävobs till mig, så kan jag hjälpa dig med råttorna!

Anonym sa...

Kaj: lägg dig på Simrishamnsgatan klockan tre på natten och se ut som en halväten kebab. Då kommer de direkt! Tror annars att snokande kring återvinningsstationer och på allmänt skräpiga ställen nattetid kan ge resultat. De finns lite här och där inne i Malmö.

Ola sa...

8000 låter lite, men jag ser råttor kanske 1 gång/år så de är nog inte så vanliga som den "gamla" sanningen. Undrar f.ö. hur många råttor det finns i de städer där man ser ca 5-10/dag, som jag minns att vi gjorde i Indien.

Anonym sa...

Råttor är väl som gråsparvar: de gillar lättillgänglig skit som de kan äta, misstänker att de är klart vanligare i Indien. Komposter är ett bra tips förresten, vi hade en stor kompost på vårt studenthem och där bodde en monsterråtta som skrämde skiten ur en stackars kille en kväll. Tror faktiskt att nån slog ihjäl den med tillhygge.
Kaj: ett tips till om du vill ha råttobsar: de har haft rätt mkt strul i kvarteret Korpen (Hemköp etc ligger där), vet inte om de har blivit av med dem. Annars kanske bakgården kan vara bra. Man kommer åt den via Skolgatan.

That Handsome Devil sa...

Nu bor jag förvisso i den lite finare staden Lund, men även här är råttobsarna frekventa. Är man bara lite mer observant än normalsvensson när man käkar sin Falaffelkungen-kebab vid sådär halvtresnåret på natten, kan man se dem (råttorna alltså) komma kilande på sina små söta (?) tassar i riktning mot närmaste halvätna kebab (eller är det Kaj?). Ett annat tips är att skaffa eget djur, t ex hund. Då tvingas man ut i tid och otid och under den senare ökar chanserna markant att få en nära-gnagar-upplevelse.

JLZ sa...

Vilket provocerar fram ännu ett tips till Kaj: Skaffa mops! Funkar både som sällskap och råttbete. Misstänker att ovanstående skribent är den enda jag känner som vet hur man gör för att hitta en orm, så "lite mer observant än medelsvensson" känns ungefär som årets understatement.

Anonym sa...

http://erikapik.blogg.se/131105001925_bland_mss_och_mn.html

Det bodde alltså fyra råttbarn och en feteråttmamma under vår vask förra vintern. Vi tog alla utom mamman. Jag kan fortfarande vakna och tycka mig höra tassande fötter på golvet. När det var som värst sov Erik med en hockeyklubba i sängen, haha. Och ännu står soporna ute på köksgolvet istället för i det där skåpet. De fräckaste råttorna jag har sett dock var nog de som stod och parade sig på vår gård helt ogenerat en dag. Jag gick förbi och hon såg på mig med en blick som sa "öh, har du inget bättre för dig eller - stick". Hans blick sa mer "Oh yea! This is fun" Räliga var de. Råttskådning är alltså inte direkt någon match i denna stan..

Anonym sa...

Okej, en hockeyklubba, men han sov i alla fall... det hade inte jag gjort om jag visste att jag hade råttor hemma. Inte en chans.

That Handsome Devil sa...

Ett mått på hur många råttor det finns torde vara hur många man ser i dagsljus. Jag har minst tre obsar i Lund av råttor som sprungit över vägar. En var extra rolig och härmade en fasan, d v s sprang nästan över men vände när det kom en bil och sprang då hela vägen tillbaka. Varför råttan fått för sig att härma en fågel ursprungligen från sydostasiatiska djungler kan man ju fråga sig, kanske är de (fasanerna alltså) trots allt streetwise?

JLZ sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
That Handsome Devil sa...

Nu kan man rapportera obsar av råttor! Kolla här http://sydsvenskan.se/malmo/article213565.ece

JLZ sa...

Rått-svalan...